Zoubky jako perličky aneb kdy začít s péčí o dětský chrup

Aby nebylo čištění zubů s dětmi trápením, máme pro vás dobrou zprávu…..začněte se zubní hygienou u dětí co nejdříve a tím myslíme už u miminek. Pravidelnou péčí o dětskou pusinku pomáháte zdravému vývoji a učíte své děti návyku, který jim pomůže předejít mnohým nepříjemnostem v pozdějším věku.

Jaký je tedy ten nejlepší postup, pokud chcete, aby vaše dítko mělo zuby jako perličky, ale zároveň se při čištění zubů netrápilo? Pojďme se na to od základu podívat.

Kdy a jak začít

Novorozeně sice ještě zoubky nemá, ale o pusinku a dásně již můžete začít pečovat. Už po každém kojení vašeho miminka či po krmení náhradní výživou je třeba pořádně vyčistit jeho pusinku. Použít k tomu můžete navlhčenou gázu nebo i bezpečné ubrousky na zuby a dásně vyrobeny ze 100% čisté bavlny od australské firmy Jack n’Jill běžně k sehnání i u nás.

S čištěním by se u dětí pak mělo začít už od prořezávání prvního zoubku. Už na prvních zoubkách totiž vzniká plak. Obecně je ideální čistit zuby dvakrát denně – ráno a večer, i u takto malých dětí, ale důležitější než frekvence čištění je kvalita, kterou je nutné zajistit správným dočišťováním zubů rodičem. Toť tedy vaše další rodičovská povinnost.

Maličkému miminku s prvním zoubkem však pravděpodobně nebudete pusinku a zoubek čistit dětským zubním kartáčkem. Na to jsou určeny zubní kartáčky na prst.

Silikonové zubní kartáčky na prst jsou bezpečným a hygienickým způsobem čištění prvních zoubků vašeho miminka. Vyrobeny jsou ze 100 % lékařského a potravinářského silikonu, navrženého na jednoduchý a efektivní start správné ústní hygieny. Tyto prstové kartáčky jsou jednoduché k použití, jemné k dásním, netoxické a bez BPA.

Jakmile se u dětí začnou prořezávat zadní a boční zoubky, můžete použít speciální silikonový zubní kartáček s bezpečnostním štítek než přejdete na dětský zubní kartáček.

Ty je dobré mít dva, jeden aby si dítě čistilo samo zoubky a druhý, kterým budete dočišťovat vy, protože ty nejmenší děti kartáček spíše žvýkají než aby si zuby opravdu pečlivě čistili.

Důležité je koupit kartáček určený věkem, ale také ten s menší hlavicí a rovně střiženými vlákny.

Elektrický zubní kartáček a děti. Ano či ne?

Takže rituál čištění zoubků jsme si už vybudovali a teď se možná ptáte – nebylo by lepší použít kartáček elektrický, který přeci jenom může zoubky čistit lépe?

Popravdě se nedá říct, který je lepší. U elektrického kartáčku se technika čištění od toho klasického kartáčku totiž liší, ale žádný výzkum neprokázal, který je lepší.

My máme rádi dětský sonický kartáček Tickle Tooth. Díky 17 000 pohybů vláken za minutu čistí jemně a účinně a díky hlavici s LED světýlkem dokáže proměnit čištění zoubků na zábav, děti se s ním zabaví a rodičům pomůže při kontrole zoubků. Sonická technologie umožňujě nastavení 30vteřinového intervalu, který učí děti měnit pohyb kartáčku i místo čištění a po 2 minutách se automaticky vypne.

Správná zubní pasta aneb ať chutná

Zubní pasta je neodmyslitelnou součástí péče o hygienu dutiny ústní. Ještě nedávno se předpokládalo, že děti zubní pastu při čištění chrupou potřebují až v období, kdy se jim začínají měnit zoubky, tedy kolem šestého až sedmého roku. V současnosti ale převažuje názor, že už jedenapůlroční dítě by mělo mít jasnou představu nejen o tom, co je zubní kartáček, ale i jak se používá zubní pasta.

A pravdou je, že Váš malý uzlíček lásky si prostě nebude čistit zoubky v případě, že mu pasta v jeho pusince nechutná. A právě chuť pasty je to, čím dokážete vašeho malého nalákat na čištění zoubků. Zvolte ochucenou zubní pastu pro děti například v příchuti maliny, černého rybízu, borůvky, jak najdete také v naší nabídce. Je však třeba počítat s tím, že pokud bude pasta vašemu prckovi skutečně chutnat, je poměrně pravděpodobné, že ji bude i polykat.

A i proto nelze zapomínat na to, co všechno by zubní pasta pro děťátko neměla obsahovat. Pozorně čtěte složení a skutečně se informujte o tom, čím si váš mrňous myje zoubky.

My doporučujeme zubní pastu Jack n’Jill, která obsahuje pouze přírodní složky, je hypoalergenní a pro děti nepředstavuje žádné riziko při polknutí. Obsahuje 40 % přírodního sladidla xylitolu a můžete si být jisti, že funguje. Xylitol je magická složka, která pomáhá vyrovnávat pH v ústech. V prevenci vzniku zubního kazu má vynikající účinky.

Z hlediska prevence zubního kazu je důležitou aktivní složkou zubní pasty fluor. Fluor proniká do povrchových vrstev skloviny při takzvané remineralizaci a reaguje s minerálem skloviny, který je potom odolnější vůči působení kyselin.

Zubní pasty obsahují různou koncentraci fluoru, pro děti do sedmi let se doporučují pasty s nízkou koncentrací fluoru (400 ppm), starší děti již mohou používat pasty pro dospělé (do 1500 ppm).

Pomůcky pro čištění zubů

Krátký přehled potřebných pomůcek:

TIP:

Ať už scháníte dárek pro kamarádku, dceru nebo známou, která má miminko nebo větší dítě, máme pro Vás tip na skvělý dárek. Tyto dárkové balíčky jsou naplněny tou nejlaskavější péčí.

Čištění zoubků by měla být zábava a rodinná záležitost. Ukažte dětem nejen to, jak to čistit zoubky správně, ale také, že vás to baví a udělejte si z čištění zoubků rodinný rituál, který budete dodržovat.

×

Splátková kalkulačka ESSOX