Velikonoční dekorace, které si zamilují děti i dospělí

Untitled designs

Velikonoce jsou magickým obdobím, které každoročně přináší nový začátek, obnovu přírody a možnost strávit nezapomenutelné chvíle s našimi nejbližšími. Co může být krásnějšího než spojit rodinu při společném tvoření a zdobení domova? V této chvíli, kdy se s láskou věnujeme přípravě na Velikonoce, zapomínáme na všechny starosti a nástrahy každodenního života. Velikonoční dekorace, které si společně vytvoříme, nejsou jen běžnými ozdobami. Stávají se mostem mezi generacemi, spojením tradičních hodnot s moderními prvky a především zdrojem radosti pro děti i dospělé.
Nemusíte být zkušenými umělci nebo dekoratéry. Stačí, když přistoupíte k tvoření s otevřeným srdcem a chutí experimentovat. Připravte se tedy na cestu plnou barev, vůní a nekonečné kreativity. 

Přírodní materiály na prvním místě

Když se blíží Velikonoce, přichází s nimi nejen čas oslav, ale i příležitost proměnit naše domovy v oázy plné jara a tradičních symbolů. A není nic příjemnějšího a udržitelnějšího než využít to, co nám nabízí příroda. Právě přírodní materiály přinášejí do našich velikonočních dekorací nejen krásu, ale i pocit spojení s přírodou. Ať už jste malí či velcí, přírodní dekorace si zamiluje každý.

Začněme třeba věncem. Jarní věnec na dveře může být krásným přivítáním pro každého návštěvníka, a co víc, jeho tvorba nás může krásně spojit s přírodou. Vydejte se na procházku do nejbližšího lesa nebo parku a sbírejte větvičky vrbek, pár sušených květů nebo třeba i pampelišky a další jarní bylinky. Kreativita se meze neklade. Větvičky vrbek jsou pro svoji pružnost skvělou volbou. Stačí je omotat do tvaru kruhu a spojit malými kousky drátu nebo silným nití. Do tohoto základu můžete pak vpíchnout sušené květiny nebo jemně vázat drobné jarní květy. 

Pojďme se ale podívat i na velikonoční vajíčka, která jsou nepostradatelnou součástí svátků jara. Namísto klasických umělých barviv můžeme použít to, co nám dává příroda. Víte, že cibulové slupky vám vajíčka překrásně zbarví na zlatohnědou? Stačí je obalit ve slupkách, obvázat tenkou látkou nebo starou punčochou a vařit. A pokud toužíte po jasně žluté, kurkuma je tou pravou volbou. Smíchejte ji s vodou a nechte vajíčka ve směsi odležet. A nebojte se experimentovat! Můžete použít i jiné přírodní materiály, jako jsou třeba lístky petržele nebo květy, které při vaření necháte přitisknuté k vajíčku a získáte tak krásný přírodní vzor.


Wedding Banner with Photos (1)

Tvoříme s recyklovanými materiály

Jaký skvělý způsob, jak oslavit Velikonoce, než propojením tradiční radosti a kreativity s hlediskem udržitelnosti a recyklace. Vytváření velikonočních dekorací z recyklovaných materiálů není jen skvělý způsob, jak ušetřit několik korun, ale také příležitost naučit děti hodnotě recyklace a znovupoužití materiálů, které by jinak skončily na skládce.

Velikonoční zvířátka z toaletních rolek

Představte si, že se malá, nepoužívaná toaletní role promění v rozkošného velikonočního zajíčka nebo kuřátko. Příběh o proměně, který v sobě skrývá kouzlo nového života, ještě umocněný tím, že tento nový život vzešel z něčeho, co bylo považováno za odpad. Pro začátek budete potřebovat:

  • Toaletní role
  • Barvy (akrylové či tempery)
  • Pár kousků barevného papíru
  • Lepidlo
  • Vatu
  • Oči na nalepení (pokud nejsou k dispozici, můžeme je vyrobit z papíru)

Nejprve toaletní roli obarvíme na bílo (pro zajíčka) nebo na žluto (pro kuřátko). Z barevného papíru si připravíme uši pro zajíčka a zobáček s křidélky pro kuřátko. Jakmile je barva suchá, přilepíme připravené části a dodáme oči. Pro úplné dokončení můžeme našemu zvířátku přidat malý chlup na hlavu z vaty. A je to, máme tu roztomilou dekoraci, kterou budou milovat jak děti, tak dospělí.

Velikonoční strom z papírových tácků na vejce

Další fascinující projekt, který může zdobit váš domov, je vytvoření velikonočního stromu. Pro tento projekt potřebujeme:

  • Papírové tácky na vejce
  • Dlouhé větve (ideálně nalezené při procházce v lese)
  • Barvy
  • Stuhy a jiné malé dekorační prvky

Začneme tím, že tácky na vejce barevně obarvíme. Každou část táců můžeme vystřihnout tak, aby připomínala květinu nebo jednoduše vypadala jako malá mísa. Po vyschnutí barvy tyto "květiny" nebo "mísy" přilepíme nebo připevníme na větvičky, které jsme si připravili. Nyní máme základ našeho stromu.

Jako další krok můžeme do našeho velikonočního stromu přidat malé velikonoční vajíčka, pestré stužky nebo dokonce malé obrázky nebo přáníčka. Vše záleží na vaší kreativitě. Tento strom může stát jako centrální dekorační prvek na vašem velikonočním stole nebo jako vítaný prvek ve vašem vstupním prostoru.

Světlo a barvy ve vašem domově

Světlo a barvy hrají v našich domovech zásadní roli, zvláště během svátků, kdy každý z nás touží po teple, radosti a jiskře ve svém obydlí. Velikonoce, svátek jara a nového začátku, přinášejí příležitost oživit naše domovy jasnými barvami a světlem, které přímo vybízí k radostné a pohodové atmosféře.

Jedním z projektů, který přinese světlo do vašich domovů, jsou Velikonoční lampiony a svícny. Vytvořit je můžete z průhledných sklenic, které máte doma, a barevných papírů. Začněte tím, že si připravíte sklenice různých velikostí a tvarů. Můžete použít například prázdné sklenice od džemu nebo nakládané zeleniny. Dále si připravte barevné papíry – mohou být jednobarevné nebo s velikonočními motivy, jako jsou zajíci, kuřátka nebo květiny.

Následně si vystřihněte z papírů pruhy nebo jiné tvary, které obtočíte kolem sklenic a přilepíte je pomocí lepidla nebo dvoustranné pásky. Do sklenic vložte čajové svíčky a máte hotovo. Když svíčky zapálíte, světlo prosvítající skrze barevné papíry vytvoří kouzelnou atmosféru. Tyto lampiony můžete umístit na stůl, okenní parapet nebo je použít jako dekoraci na velikonoční brunch či večeři.

Dalším projektem, který přidá vašemu domovu barvy a veselí, jsou jednoduché velikonoční girlandy. Ty můžete vyrobit z barevného papíru, kartonu nebo filcu. Vystříhejte tvary jako jsou vajíčka, králíčci, květiny nebo jarní ptáčci. Tyto tvary pak propojte pomocí šicího stroje nebo je navlékněte na silný nit či provázek pomocí jehly. Takto vytvořené girlandy můžete zavěsit na stěny, přes okna nebo je použít jako dekoraci stolu.
Untitled design

 

Velikonoční stůl plný kreativity

Velikonoční stůl plný kreativity je místem, kde se sejdou rodina a přátelé, aby společně sdíleli radost a lásku, které tyto svátky přinášejí. A právě proto by měl být tento stůl nejen vizuálně lákavý, ale měl by odrážet i duši Velikonoc a jara.

Pro začátek, zaměřme se na samotný stůl. Vyberte si ubrus v pastelových barvách, které evokují probouzející se přírodu – bledě modrá, jemná růžová, světlá zelená. Tyto barvy působí uklidňujícím dojmem a jsou dokonalým pozadím pro další dekorační prvky.

Nyní, když máme připraveno plátno, je čas přidat na něj barvy a formy. Začněte s centrálním dekorativním prvkem, který upoutá pozornost. Může jít například o velkou vázu s jarními květinami – tulipány, narcisy, hyacinty. Tyto květy nejenže krásně vypadají a voní, ale také přinášejí na stůl kousek probouzející se přírody.

Neopomeňte využít dekorovaných vajíček. Místo tradičního barvení můžete vajíčka ozdobit pomocí technik jako je decoupage (lepení obrázků) nebo je obalit v jemném textilu či krajkách. Tyto vajíčka pak rozmístěte po celém stole, můžete je položit přímo na ubrus nebo do malých hnízdeček z větviček a mechů.

A co by to byl za velikonoční stůl bez originálního prostírání? Místo klasických talířů a příborů, zvolte pro každého hosta kombinaci, která se nebude opakovat – mixujte různé vzory a barvy talířů, příborů a sklenic. Tento nápaditý přístup dodá stolu osobitý charakter a stane se skvělým konverzačním tématem.

Jako třešničku na dortu připravte pro každého hosta malou pozornost – tematické jmenovky. Ty mohou být vyrobeny z papírových vajíček, na které napíšete jména hostů, nebo z malých kamenů, které najdete na procházce v přírodě a na které pak pomocí akrylových barev namalujete jarní motivy a jména. Tyto jmenovky nejen určí místo každého hosta u stolu, ale stanou se i milým upomínkovým dárkem.

eas

Závěr

Závěrem je třeba zdůraznit, že Velikonoce nejsou jen o dekoracích, jídle či hledání velikonočních vajíček. Jsou především o lásce, sdílení a společně stráveném čase. Tyto sváteční dny nám dávají příležitost zastavit se v našem hektickém životě a ocenit to, co máme. Přejeme vám, aby tyto Velikonoce byly plné radosti, lásky a kreativity. Ať vás společné tvoření a sdílení chvil s vašimi blízkými naplňuje štěstím a obohacuje vaše vztahy. Veselé Velikonoce!

×

Splátková kalkulačka ESSOX