Zavinovačka nebo hnízdo pro miminka?

Maminky si neustále pokládají otázku, jestli je vhodnější vázat miminka do zavinovačky nebo pořídit hnízdo, do kterého se miminko uloží a cítí se jako u maminky v bříšku. Porovnali jsme pro Vás využití zavinovaček, hnízd pro miminka a mantinelů do postýlky. 

1622e0f6cc17456e8614ed6a5a700a60

ZAVINOVAČKA

Novorozená miminka

Omezený prostor k pohybu je pro novorozená miminka příjemný, protože jim připomíná pocit v maminčině bříšku. Zavinovačka novorozencům pocit bezpečí navozuje a proto je mnoho maminek volí jako nezbytnou pomůcku při uspávání. Miminka se do zavinovačky uvazují i s ručičkami, zejména z toho důvodu, aby se zabránilo tzv. Moorovu objímacímu reflexu, kdy miminka prudce rozhodí ručičkami, pokrčí nohy v kyčlích a poté přitáhnou končetiny k bříšku, což je v noci probudí.

Druhy zavinovaček

Na trhu naleznete několik druhů zavinovaček, rozdělují se podle materiálů, střihu ale také účelu použití. Důležitý je materiál, ze kterého je zavinovačka vyrobená. S ohledem na citlivou dětskou pleť se doporučuje biobavlna nebo alespoň 100% bavlna.

SROVNÁNÍ HNÍZDO ZAVINOVAČKA A MANTINEL

HNÍZDO PRO MIMINKO

Miminko je zvyklé z bříška maminky na těsný prostor, ve kterém se cítí bezpečně. Hnízdo kopíruje tvar maminčina těla a miminko se tak cítí spokojené a klidné. Pro maminku je tak uspávání snadnější a zároveň posiluje miminku jeho spánkový režim. Hnízdo také usnadňuje adaptaci na okolní svět.

Využití hnízda

1. VAŠE MIMINKO PASE KONÍČKY: V hnízdu miminku nehrozí, že přepadne na stranu a uhodí se o zem. Proto je pasení koníčků pro miminko příjemnější a je uvolněné a klidné.

2. VAŠE MIMINKO LEŽÍ NA POHOVCE: Vaše miminko můžete mít bez obav položené na pohovce a nehrozí, že by přepadlo, mantinel hnízda ho ochrání.

3. VAŠE MIMINKO JE TŘEBA PŘEMÍSTIT: Usnulo Vám miminko a je třeba ho přemístit bez rizika, že se probudí? S hnízdem je to snadné a miminku zachováte pocit bezpečí.

4. HNÍZDO JAKO VLOŽKA DO KOČÁRKU: Hnízdo poslouží i jako vložka do korbičky kočárku. Miminko se tak bude cítit bezpečně, zůstane klidné a v prostředí, které je mu již známe.

e114feae13688d56412709a87f2fd087

MANTINEL DO POSTÝLKY

Jednou z nepostradatelných věcí maminek je mantinel do dětské postýlky. Zeptali jsme se maminek, které mantinel v dětské postýlce již mají, v čem je pro ně tak důležitý…Celý článek si můžete přečíst zde.

Přejeme klidné usínání Vám i Vašemu miminku!!!