Mantinel na dětskou postýlku

Zařizujete pokoj pro miminko a nevíte, jak vybavit dětskou postýlku?

Jednou z nepostradatelných věcí maminek je mantinel do dětské postýlky. 

Zeptali jsme se maminek, které mantinel v dětské postýlce již mají, v čem je pro ně tak důležitý...

1. MIMINKO SE NEUHODÍ O BOČNICE POSTÝLKY

Ve chvíli, kdy začíná Vaše miminko cestovat po postýlce přichází i riziko toho, že se uhodí o okraj postýlky. Mantinel je díky úchytkám po celé délce připevněn ke špruclím postýlky a vytváří tak měkkou ochranu postýlky.

2. MIMINKU NEVYPADNE DUDLÍK Z POSTÝLKY

Usíná Vaše miminko s dudlíkem? Potom jistě znáte momenty, kdy rozespalá hledáte dudlík, zapadlý kdesi pod postýlkou. Mantinel zabrání vypadnutí ať už hračky, chrastítka nebo zmiňovaného dudlíku z postýlky a vy je máte neustále po ruce.

3. MIMINKO TAKÉ POTŘEBUJE SVÉ SOUKROMÍ

I miminka mají právo na své soukromí. Díky mantinelu je miminko chráněno před vnějším světem, nevnímá tolik okolní hluk - např. z pootevřeného okna, mantinel také zabrání nechtěnému průvanu, ale zároveň poskytne miminku dostatek cirkulace čerstvého vzduchu.

mood-haiku-birds-pink-rosa-rose-sublim-cushion-cojin-coussin-cuna-crib-utopia-curtain-nobodinoz-1_2

MANTINEL DO POSTÝLKY Nude Haiku Bird, 1.095 Kč

4. ČÁSTEČNÝ MANTINEL JE VHODNĚJŠÍ NEŽ MANTINEL PO OBVODU CELÉ POSTÝLKY

Častou otázkou, kterou si maminky kladou je, jaká je vhodná délka mantinelu. Některé maminky preferují mantinely, které pokryjí celou postýlku po jejím obvodu. My můžeme ale z vlastní zkušenosti říct, že vhodnější je mantinel na část postýlky a to hned z několika důvodů. 

- Pokud máte postýlku v ložnici, chcete mít své miminko neustále na očích. S mantinely o rozměrech 210 x 28 cm nebo 207 x   31 cm, které jsou vhodné do postýlek velikosti 120 x 60cm a 140 x 70 cm nezakryjete celý obvod postýlky a budete mít přehled o činnosti svého miminka. 

- Miminku v postýlce cirkuluje vzduch a zároveň si udržuje příjemnou pokojovou teplotu.

5. KVALITA MATERIÁLŮ POUŽITÝCH V DĚTSKÉ POSTÝLCE

Na trhu najdete spoustu mantinelů s dětskými motivy a možná nevíte, který vybrat. Důležitejším aspektem pro výběr mantinelu je ale materiál, ze kterého je ušitý. Dbejte na to, aby použité materiály splňovaly standart a prošly důležitou certifikací, která garantuje splnění nejvyšších etických (Fair Trade) i ekologických požadavků. Zde je několik certifikátů, které můžete na produktech najít:

Bio certifikát GOTS - Je nejuznávanějším standartem bio textilu. Biobavlna s certifikátem GOTS je vždy v souladu s tzv. Fair Trade, dokládajícím dodržování sociálních kritériích při práci. V bio látkách s tímto certifikátem nejsou k nalezení pesticidy, herbicidy, těžké kovy, a další látky v konvenční bavlně běžné.

Oeko-Tex Standard 100 - Je zdravější alternativou ke konvenčnímu textilu. Výrobky označené Oeko-Tex Standard 100 byly testovány na přítomnost chemických sloučenin. Oeko - Tex omezuje maximální obsah chemikálií, např. formaldehydu, kyselých a alkalických chemikálií, pesticidů, konzervačních látek (PCP, těžké kovy, karcinogenní barviva). Textil s logem Oeko-Tex Standard 100 se také stará o to, aby měl k pokožce kompatibilní pH.

Pure-line-quilted&organic-nobodinoz

6. JAK VYUŽÍT MANTINEL, KDYŽ MIMINKO ODROSTE

Mantinel lze použít i na dětskou postel pro starší děti. Pokud máte dostatečně vysoké bočnice, lze na ně mantinel uvázat a mantinel využít jako měkký bok postele. Pokud bočnice nemáte, použijte jednoduchou garnyž, kterou přichytíte ke zdi a na ni přivážete pomocí uzlíků mantinel jako čelo pohovky.