5 tipů, jak se nenechat oklamat na Black Friday

Black Friday je neoficiálním začátkem sváteční nákupní sezóny. Je to také jeden z nejrušnějších nákupních dnů v roce, kdy obchody nabízejí výrazné slevy, výprodeje a další nabídky. Pokud se chystáte na Cyber Monday, můžete dokonce zvážit, zda nepočkat s nákupem online, až na pondělí po Black Friday. Nakupování v kamenných obchodech na Černý pátek má však i některé nevýhody - konkrétně falešné nabídky, přeplněné uličky a dlouhé fronty u pokladen. Pokud se chcete vyhnout tomu, abyste jste se na Černý pátek nechali napálit, přečtěte si naše nejlepší tipy:

  • Zkontrolujte nabídky a ceny předem
  • Nakupujte online
  • Pozor na špatnou reklamu
  • Dávejte si pozor na náklady na dopravu
  • Dávejte si pozor na záruky a podmínky vrácení zboží 

Zkontrolujte nabídky a ceny předem

Pokud se chcete vyhnout tomu, abyste se na Černý pátek nechali napálit, musíte si nejprve předem zkontrolovat nabídky a ceny. Celá myšlenka Černého pátku spočívá v tom, že prodejci chtějí dohnat své ztráty po zbytek roku tím, že v jeden den prodají velké množství výrobků. To znamená, že mnoho položek, které uvidíte ve výprodeji, bude pravděpodobně i tak zlevněno oproti běžným cenám. Lidé se na Černý pátek často nechají napálit, protože se domnívají, že dostanou výhodnou nabídku, i když tomu tak ve skutečnosti není. Pokud víte, kolik zboží běžně stojí, můžete zjistit, zda se výprodejová cena opravdu vyplatí. 

Nakupujte online

Nejlepší je nakupovat online místo návštěvy kamenných obchodů. Budete si moci prohlédnout všechny stejné nabídky, aniž byste se museli potýkat s chaosem Černého pátku. Budete mít také více času na rozhodnutí, jaké zboží nakoupit, a také čas na vyřízení vrácení zboží. Pokud však budete nakupovat zboží online, nezapomeňte použít kreditní kartu. Budete tak mít výhodu, že budete nakupovat s volným kreditem a budete mít možnost získat odměny za své nákupy. 

Pozor na špatnou reklamu

Další věcí, kterou je třeba mít na paměti, když nakupujete na Černý pátek, je dávat si pozor na špatnou reklamu. Prodejci často inzerují výrobky za nižší ceny, než jsou jejich běžné ceny - i tak se ale může jednat o běžné ceny výrobků. Ve skutečnosti jsou některé obchody známé tím, že zboží zdražují až o 90 %, aby je během Černého pátku inzerovaly jako "výprodejové" zboží. Pokud se vám zdá, že je nabídka příliš výhodná, než aby byla pravdivá, pravděpodobně tomu tak je - a měli byste se vyhnout nákupu zboží s nereálnými cenami. Nezapomeňte také na to, že ve skutečnosti nedostanete výhodnou nabídku, pokud za ni musíte utratit peníze z vlastní kapsy. Pokud utrácíte peníze z vlastní kapsy, abyste získali položku "zdarma" nebo "se slevou", ve skutečnosti utrácíte celkově více peněz. 

Dávejte si pozor na náklady na dopravu

Při nakupování online na Černý pátek si dejte pozor na náklady na dopravu. Někteří online prodejci nabízejí dopravu zdarma, pokud za jejich produkty utratíte určitou částku, což je vždy výhodné. Někteří online prodejci však k položkám v košíku připočítávají další náklady na dopravu. Než za zboží zaplatíte, ujistěte se, že znáte všechny poplatky za dopravu, abyste se nenechali ošidit o více peněz, než jste očekávali. Pokud se ocitnete u prodejce, který si účtuje vyšší poštovné, než jste očekávali, pokuste se najít zboží od jiného prodejce, který nabízí dopravu zdarma. Pokud najdete dvě položky, které chcete, ale jedna je dražší s levnějším poštovným a druhá je levnější s dražším poštovným, raději si vyberte tu dražší. 

Dávejte si pozor na záruky a podmínky vrácení zboží

V neposlední řadě si dejte pozor na záruky a zásady vrácení zboží. Prodejci často na Černý pátek prodlužují své záruky a zásady vracení zboží, ale i tak byste si měli přečíst drobné písmo, než na nabídku přistoupíte. Pokud prodejce prodlouží záruku nebo zásady vrácení zboží, nemusí se to týkat všech položek, které byly prodány během zbytku roku. Můžete také zjistit, že podmínky záruk a zásad pro vrácení zboží jsou u nabídek na Černý pátek jiné než u zboží prodávaného v jiných obdobích roku. Pokud zjistíte, že se záruka nebo zásady vrácení zboží pro Black Friday liší, měli byste být s nabídkou velmi opatrní. Od okamžiku, kdy si zboží zakoupíte, máte právo jej vrátit - nezáleží na tom, kdy jste jej zakoupili. Pokud prodejce rozšiřuje své zásady pro vrácení zboží v souvislosti s výprodejem na Černý pátek, neznamená to, že máte menší právo na vrácení zboží. 

Závěr

Černý pátek se rozrostl v celodenní akci s výprodeji a dalšími nabídkami po celý víkend. Pokud se chcete vyhnout tomu, abyste naletěli, nezapomeňte si předem zkontrolovat nabídky a ceny, nakupovat online, dávat si pozor na špatnou reklamu, dávat si pozor na náklady na dopravu, dávat si pozor na záruky a zásady vracení zboží a dodržovat tyto tipy, abyste si zajistili skvělé zážitky z letošního Černého pátku.