Cesta jednoho (bez) významného balíčku

Už dlouho přemýšlím nad tím, jestli si lidé uvědomují, jakou cestu jeden (bez)významný balík urazí, než se dostane ke svému majiteli. Kolik práce, úsilí a peněz za tím jedním balíčkem je. Občas se stane, že si balík NA DOBÍRKU jeho objednavatel nevyzvedne. A mě to neuvěřitelně mrzí a udivuje zároveň. Proto jsem se rozhodla sepsat příběh jednoho balíčku jménem Joshua nejen pro dospěláky, ale i pro děti, protože ty, i když mě to překvapilo, objednávají také a ve velkém.

Náš balíček se jmenuje Joshua. Joshe si vymysleli designéři v mém milovaném Dánsku. Ve fabrice ho někdo vyrobil, zabalil a odeslal k nám do České republiky. My jsme ho z velké krabice vybalili a vybrali mu to nejlepší místo ve skladu. Tam chvíli čekal, než přišla jeho chvíle a z virtuálního košíku putoval k pokladně. Tam si jeho budoucí majitel vybral PLATBU NA DOBÍRKU. Joshua to musí risknout. Vydat se na cestu, i když neví, jestli se nebude zase vracet...

Joshe prohlédneme, jestli je v pořádku, vložíme ho do krabice, vytiskneme štítek, krabici zalepíme papírovou lepící páskou a připravíme k odeslání. K nejbližší pobočce Zásilkovny to máme asi 20 km. S Joshem se naposledy rozloučíme, poslední kontrola, jestli vše drží na svém místě a ten kousek nás předáváme do výdejního okénka.

Tam si musí Josh počkat na svého řidiče. Ne vždy jsou tak milí a pozorní, jako jsme byli my. Ale není se čemu divit, takový kurýr za den rozveze i 250 balíků, o citech nemůže být ani řeč. Josh se tlačí v dodávce s dalšími, které možná čeká stejný osud. Konečně je na místě, myslí si. Ale je to jen depo - přestupní stanice, kde si ho vyzvedne další kurýr, který měl možná ještě těžší den, než ten předchozí. S Joshem se moc nemazlí, letí do rohu další dodávky a vydává se ke své cílové stanici - výdejnímu místu.

zasilkovna-b

Konečně je tady, poslední krůček k tomu, aby byl u svého majitele. Čeká, den, dva, týden. To ho snad nikdo nechce? Je to tady, prodavač ho bere do ruky, nese k pultu a píše: VRATKA! Josh to věděl, nezdálo se mu to už od začátku. Čeká ho stejná cesta zpět, minimálně dva necitliví kurýři a další foch na podacím místě. Tam si ho přebíráme my. Nevypadá vůbec dobře, ale snad je v pořádku. Přežil, krabice, štítek i páska jsou na vyhození. Josh se vrací do skladu a bude zase čekat...

To vše trvalo asi 10 dnů. Spotřebovala se jedna krabice, asi metr pásky, štítek a litry benzínu. Balíček mělo v ruce minimálně 5 lidí a minimálně jeden si uvědomil, jak se chováme k životnímu prostředí, když si nesmyslně objednáváme věci, které vlastně ani nechceme… A přitom by stačilo napsat jediný email: PROSÍM O STORNO OBJEDNÁVKY.

V České republice je cca 46 600 eshopů, počet nevyzvednutých balíků se v ČR pohybuje v řádech jednotek procent, u velkých eshopů jsou ale náklady za nevyzvednuté zásilky až miliony korun.

A proto, přestaňme být prosím bezohlední k planetě, k lidem a k jejich práci, kterou dělají s láskou a srdcem!

×

Splátková kalkulačka ESSOX