🎉 Velký letní výprodej je tady! 😎

Neodolatelné slevy na nejoblíbenější produkty. 💥✨ Od plavek přes stylové doplňky až po letní stolování – všechno, co potřebujete pro perfektní léto, najdete u nás za úžasné ceny!

Více informací

Cesta jednoho (bez) významného balíčku

Už dlouho přemýšlím nad tím, jestli si lidé uvědomují, jakou cestu jeden (bez)významný balík urazí, než se dostane ke svému majiteli. Kolik práce, úsilí a peněz za tím jedním balíčkem je. Občas se stane, že si balík NA DOBÍRKU jeho objednavatel nevyzvedne. A mě to neuvěřitelně mrzí a udivuje zároveň. Proto jsem se rozhodla sepsat příběh jednoho balíčku jménem Joshua nejen pro dospěláky, ale i pro děti, protože ty, i když mě to překvapilo, objednávají také a ve velkém.

Náš balíček se jmenuje Joshua. Joshe si vymysleli designéři v mém milovaném Dánsku. Ve fabrice ho někdo vyrobil, zabalil a odeslal k nám do České republiky. My jsme ho z velké krabice vybalili a vybrali mu to nejlepší místo ve skladu. Tam chvíli čekal, než přišla jeho chvíle a z virtuálního košíku putoval k pokladně. Tam si jeho budoucí majitel vybral PLATBU NA DOBÍRKU. Joshua to musí risknout. Vydat se na cestu, i když neví, jestli se nebude zase vracet...

Joshe prohlédneme, jestli je v pořádku, vložíme ho do krabice, vytiskneme štítek, krabici zalepíme papírovou lepící páskou a připravíme k odeslání. K nejbližší pobočce Zásilkovny to máme asi 20 km. S Joshem se naposledy rozloučíme, poslední kontrola, jestli vše drží na svém místě a ten kousek nás předáváme do výdejního okénka.

Tam si musí Josh počkat na svého řidiče. Ne vždy jsou tak milí a pozorní, jako jsme byli my. Ale není se čemu divit, takový kurýr za den rozveze i 250 balíků, o citech nemůže být ani řeč. Josh se tlačí v dodávce s dalšími, které možná čeká stejný osud. Konečně je na místě, myslí si. Ale je to jen depo - přestupní stanice, kde si ho vyzvedne další kurýr, který měl možná ještě těžší den, než ten předchozí. S Joshem se moc nemazlí, letí do rohu další dodávky a vydává se ke své cílové stanici - výdejnímu místu.

zasilkovna-b

Konečně je tady, poslední krůček k tomu, aby byl u svého majitele. Čeká, den, dva, týden. To ho snad nikdo nechce? Je to tady, prodavač ho bere do ruky, nese k pultu a píše: VRATKA! Josh to věděl, nezdálo se mu to už od začátku. Čeká ho stejná cesta zpět, minimálně dva necitliví kurýři a další foch na podacím místě. Tam si ho přebíráme my. Nevypadá vůbec dobře, ale snad je v pořádku. Přežil, krabice, štítek i páska jsou na vyhození. Josh se vrací do skladu a bude zase čekat...

To vše trvalo asi 10 dnů. Spotřebovala se jedna krabice, asi metr pásky, štítek a litry benzínu. Balíček mělo v ruce minimálně 5 lidí a minimálně jeden si uvědomil, jak se chováme k životnímu prostředí, když si nesmyslně objednáváme věci, které vlastně ani nechceme… A přitom by stačilo napsat jediný email: PROSÍM O STORNO OBJEDNÁVKY.

V České republice je cca 46 600 eshopů, počet nevyzvednutých balíků se v ČR pohybuje v řádech jednotek procent, u velkých eshopů jsou ale náklady za nevyzvednuté zásilky až miliony korun.

A proto, přestaňme být prosím bezohlední k planetě, k lidem a k jejich práci, kterou dělají s láskou a srdcem!

×

Splátková kalkulačka ESSOX