Výhody organické bavlny a co byste měli vědět

organic_cotton_simplykids_blog

Pro naše děti, ale i Vaše děti chceme to nejlepší. Záleží nám na kvalitě materiálů, které Vám přinášíme.

Tak jako se zajímáme o složení potravin, dostatek pohybu a podnětů, aby se děti rozvíjely a byl podpořen jejich vývoj, měli bychom se také zajímat o to co nosí a používají. Bavlnu máme všude kolem sebe. Najdeme ji v oblečení, které nosíme, v domácích textiliích nebo třeba ve vatových tamponcích, které používáme pro odlíčení.

Tkaniny z organické bavlny jsou stále oblíbenější díky svým jedinečným vlastnostem a výhodám. Čím je však organická bavlna tak výjimečná? V tomto článku se ponoříme do světa organické bavlny a prozkoumáme její výhody, výrobní proces a certifikaci. 

Co je tkanina z organické bavlny?

Organická bavlna představuje návrat k bezpečným a udržitelnějším postupům pěstování a zpracování bavlněné suroviny. Vyrábí se bez použití syntetických hnojiv, pesticidů a dalších škodlivých chemikálií. Obvykle se také vyrábí z nebělené a nebarvené bavlny, což z ní ve srovnání s jinými tkaninami činí udržitelnější a ekologičtější variantu. Tkanina z organické bavlny je měkká, prodyšná a odolná, což z ní činí skvělou volbu pro co nejširší využití.

Výhody organické bavlněné tkaniny

Tkaniny z organické bavlny mají řadu výhod, a to jak pro životní prostředí, tak pro spotřebitele. Nejvýznamnější výhodou je, jak už jsme zmíňili, že tkanina z organické bavlny se vyrábí bez použití jakýchkoli syntetických hnojiv, pesticidů nebo jiných chemických látek. To znamená, že výrobní proces je mnohem udržitelnější a šetrnější k životnímu prostředí než výroba tradiční bavlny.

To, že neobsahuje žádné škodlivé chemikálie ani barviva z ní činí mnohem bezpečnější volbu pro lidi s citlivou pokožkou, především miminka nebo alergiky. Organická bavlna je na dotek jemnější, protože vlákno má více chmýří, není porušeno žádnými chemickými přípravky. Tkaniny z biobavlny procházejí nižším stupněm zpracování, a jsou tak trvanlivější a odolnější, pružnější, pevnější, prodyšnější a zachovávají si větší přirozenou měkkost. Biobavlna voní “čistěji”, jelikož se při jejím zpracování nepoužívá formaldehyd. Lidská pokožka může lépe dýchat, protože má vyšší stupeň prodyšnosti a nezasahuje do přirozené rovnováhy. Čistá, přírodní bavlna nezpůsobuje žádné alergické reakce, je tedy hypoalergenní. Díky tomu je skvělou volbou pro celou řadu výrobků, od ložního prádla přes oblečení až po bytové dekorace. 

Jak se vyrábí tkanina z organické bavlny

Tkanina z organické bavlny se vyrábí speciálním postupem, který začíná zasazením semen organické bavlny. Roste v "živé půdě" a musí být pěstována bez pesticidů po dobu nejméně 3 let, aby bylo možné získat Bio certifikaci a bavlna musí být zpracovávána v souladu s mezinárodními normami pro ekologickou produkci. Během pěstování se nepoužívají žádná syntetická hnojiva ani pesticidy, protože tyto chemikálie mohou být škodlivé pro životní prostředí. Místo toho se používají přírodní hnojiva a metody ochrany proti škůdcům.

Jakmile rostliny bavlny vyrostou a dozrají, sklidí se a zpracují. Bavlna se pak spřádá na přízi, která je surovinou pro výrobu organických bavlněných tkanin. Z této příze se pak tradičními tkalcovskými postupy utká tkanina.

Celý proces je tak šetrný k životními prostředí i k našemu tělu a zdraví a je pečlivě sledován a kontrolován. Pokud chcete mít jistotu, že je textil skutečně z organické bavlny, zaměřte se na mezinárodní certifikáty – spolehlivým certifikátem je např. Global Organic Textile Standard (GOTS). 

Certifikace tkaniny z organické bavlny

Aby mohla být tkanina označena jako tkanina z organické bavlny, musí splňovat normy stanovené Světovou normou pro organické textilie (GOTS). GOTS je nejuznávanější standard Bio textilu a tato certifikace zajišťuje, že všechny kroky prováděné během výrobního procesu jsou v souladu s normami a splňují přísné požadavky.

Materiály použité na produktech, které nabízíme na našem eshopu zvláště pro miminka, ale také pro starší děti splňují certifikaci OEKO-Tex nebo GOTS a jsou vyrobené z organické bavlny.

Nabídka produktů z organické bavlny na Simply Kids

  • Produkty pro miminka: zavinovačky, mušelínové zavinovací plenky, hnízda pro miminka, spací pytle, přebalovací podložky, tulítka
  • Textil: ložní prádlo, osušky, deky, hrací podložky, polštářky
  • Dekorace: teepee, sedací vaky, baldachýny, koberce
  • Hračky: chrastítka, kousátka, plyšáci
  • Produkty pro maminky těhotenské a kojící polštáře

Závěr

My spolupracujeme s dodavateli, kteří používají buď 100% organickou bavlnu, nebo 95-97% a zbytek je povolená příměs, například elastan. Prozkoumejte výrobky na našem eshopu a najděte nezávadné dětské doplňky, dekorace a hračky vyrobené z látky z organické bavlny. V detailu všech našich produktů najdete informace o materiálech a těch z organické bavlny opravdu máme spoustu.