Velký článek o hračkách bez plastu

Dlouho jsme hledali hračky, které se objeví v našem obchůdku simplykids.cz, ale věděli jsme, že plastové, hrající a multibarevné “hračky” to nebudou. Důvodů, proč nechceme jít touto cestou je několik.

Sami jsme si se dvěma dětmi prošli fází hrajících telefonů nebo stolečků, které mluví několika světovými jazyky. V klasických hračkářstvích je toho na výběr spoustu a děti a někdy i rodiče prostě neodolají. Doma děti pak tento typ hraček baví týden nebo dva a zájem o ně pomalu ustupuje. Myslím, že i pro nás rodiče je poslouchat od rána do večera z hrajícího plyšového medvěda USMĚJ SE NA MĚ nebo MÁM TĚ RÁD někdy dost náročné. Nehledě na to, že takové dennodenní hraní vyžaduje častou výměnu baterií, které většinou nejsou jen dvě, ale čtyři, šest a v našem případě celkem 8 na jednu hračku… Dnes jsou děti větší a na tyto hračky už si ani nevzpomenou, natož abychom je měli vystavené v dětském pokoji jako dekoraci...

Tím, že jsme se začali zajímat o původ hraček a jejich složení jsme také zjistili, že většina je vyrobena z plastů, které mohou vylučovat pro děti škodlivé chemické látky a navíc jsou vyráběny v zemích, kde se na zaměstance a jejich pracovní podmínky moc nehledí.

Estetická stránka věci je záměrně až jako jeden z posledních bodů, ale pro nás rodiče a děti první lákadlo, kvůli kterému po hračce většinou sáhneme. Multibarevné, blikající, hrající ze všech stran jako na kolotoči, ale bez vkusu, který v dětech budujeme už od ranného věku.

Všechny tyto důvody dohromady nás donutily hledat hračky, které budou pro děti nejen přínosné co se týká např. rozvoje jemné motoriky v kojeneckém věku, ale také zdraví nezávadné a vyráběné v eticky přijatelných podmínkách. V nabídce máme hračky pro všechny věkové kategorie od miminek až po děti školního věku, všechny však splňují kritéria, kterých se držíme a která jsou pro nás důležitá.

PRO MIMINKA

Novorozená miminka uklidňují jemné tóny ukolébavek a k tomu jsou vhodné závěsné kolotoče a hrající hračky nad postýlku nebo do kočárku. Jednoduché tvary a dvě kontrastní barvy postačí k upoutání pozornosti, není třeba přehršelá barevnost ani složitost. Dbáme na materiály, ze kterých jsou kolotoče pro miminka vyrobené, proto výrobci používají 100% organickou bavlnu v kombinaci se dřevem, které není chemicky ošetřeno.

ČLÁNEK HRAČKY mobiles

Dalším pomocníkem maminek jsou kousátka, která napomáhají ke stimulaci dásní při prořezávání prvních zoubků. Kousátka také díky svému jednoduchému tvarů rozvíjí u dětí úchopový reflex a přispívají k jejich přirozenému rozvoji. Kousátka jsou vyrobena ze 100% silikonu v jemných pastelových barvách.

ČLÁNEK HRAČKY kousátka

PRO DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU

Plyšových hraček je na trhu nepřeberné množství, i z toho důvodu jsme vybírali výrobce, kteří budou k hračkám přistupovat trochu jinak. Jednou ze značek, která se na plyšové a textilní hračky zaměřuje jsou dánští Maileg. Jejich zakladatelka Dotrhe Mailil vystudovala design a ilustraci a všechny její produkty jsou vypracované do nejmenšího detailu. Hračky tak získávají na jedinečnosti a věříme, že si v dětském pokoji najdou své místo i po letech používání.

page_7

Pokud hledáte dárek pro holčičky, které básní o domečku pro panenky, česká značka Luckydes vyrábí uníkátní dřevěné domečky, které jsou vybaveny minimalistickým nábytkem a díky velkým okenním otvorům domeček dětem umožňuje hru jak v pomyslném venkovním prostředí (před domem) tak hru uvnitř domu bez nutného otevírání a uzavírání domečku.

dřevěný domeček pro panenky

PRO DĚTI ŠKOLNÍHO VĚKU

Co si budeme povídat, namotivovat děti k ručním pracím v době tabletů a telefonů není nic lehkého, ale věříme, že máme několik triků, jak upoutat jejich pozornost. Jedním z nich je krativní pomůcka k výrobě bambulek Pom Maker. Pom Maker nás nadchnul už dříve, ale u nás nebyl nikde k dostání. Proto jsme se rozhodli oslovit POM MAKER sami a začít jejich skvělou vychytávku prodávat i u nás. Jak Pom Maker funguje? V krabičce najdete 6 dřevěných částí, které s jednoduchým video návodem složíte a obmotáte vlnou do požadovaného tvaru. Chce to trochu praxe, nám se povedla asi až třetí bambulka, ale pro děti je velkou motivací výsledek, který stojí za to a dá se využít na mnoho dalších činností.

IMG_3163-1

Pokud vaše děti preferují papír, stříhání, lepení a vybarvování, dobrou volbou budou kreativní sady od Pipasik. Pipasik učí děti hrou. Vymýšlí věci dle principů montessori „Já jsem to zvládl sám“. Děti řeší drobné úkoly, ve kterých si samy nebo s pomocí dospělých poradí a uspějí. Nemusí vždy dojít k zdárnému výsledku, hlavní je proces. Chyba bývá přítel na cestě k poznání. Důležité je, aby měly děti pocit úspěchu po vyřešení drobných úkolů a získaly motivaci k řešení dalších.

285A4961w

Inspiraci v dětském světě hraček hledáme dál a nacházíme spoustu nových tvůrců a designérů, kteří se nad výrobou a smyslem hraček opravdu poctivě zamýšlí. Pokud máte nějaký tip na smysluplnou hračku, která bude mít pro děti pozitivní přínos, sem s ní, rádi se necháme inspirovat…

×

Splátková kalkulačka ESSOX