Mami, tati, poslouchejte…DÍL 1. Včely - Piotr Socha

Čtete rádi dětem? My ano, i když v poslední době čtou radši ony nám:) A zjistili jsme, že je na knížkách upoutají úplně jiné informace, než nás. První knížka, kterou nám děti přečetly, byla kniha Včely od Pietra Sochy. A spolu s dětmi jsme pro vás sepsali ty nejzajímavější informace ze světa včel…. A BUDETE KOUKAT...

vcely-piotr-socha_1

1. VČELY A DINOSAUŘI

100 milionů let, přinejmenším tak dlouho žijí včely na Zemi. Důkazem jsou nálezy jantarů, ve kterých je zataven pruhovaný hmyz.

2. VČELÍ TANCE

Jednoduše je to znamení, kde se nachází dobrý zdroj nektaru nebo pylu. Včely slídilky pomocí tance na medové plástvi musí svým sestrám vysvětlit, kterým směrem a jak daleko je třeba se vydat.

vcely_001

3. OPYLOVAČI

Opylování rostlin se věnují různá zvířata. Pro nás byl největším překvapením netopýr, kterému pomáhá dosáhnout k nektaru jazyk, který je u jednoho netepýřího druhu dokonce o polovinu delší, než celé jeho tělo.

4. PRVNÍ SETKÁNÍ ČLOVĚKA A VČEL

Nejstarším svědectvím setkání člověka a včel jsou skalní malby nalezené na území Afriky, Asie, Evropy a Austrálie. Jedna z nejznámějších byla objevena v Pavoučí jeskyni ve Španělsku. Je stará nejméně deset tisíc let a zobrazuje člověka obklopeného včelami, který vybírá med z jejich hnízda.

vcely

5. STAROVĚKÝ EGYPT

Staří Egypťané uměli už před víc jak 4000 lety stavět úly. Měly podobu podlouhlých hliněných nádob a Egypťané je pokládali na sebe tak, že vznikaly celé bzučící zdi plné medu. Med byl v tu dobu velmi drahý a na stole průměrného Egypťana se ocital jen vzácně.

vcely-piotr-socha

6. ALEXANDR MAKEDONSKÝ

Tento významný řecký vojevůdce žil pouze 32 let. Během svého života ovšem stihl dobýt polovinu starověkým Řekům známého světa a založit jedno z největších impérií tehdejší doby. Bohužel, během jedné výpravy jej stihla smrt. Stalo se to v Babylónu, městě více než dva tisíce kilometrů vzdáleném rodné Makedonii. Aby jeho ostatky během dlouhé cesty do vlasti nepodlehly zkáze, ponořili je do medu.

7. NAPOLEON A JOSEFÍNA

Napoleon Bonaparte , císař Francouzů, učinil nenápadnou včelu, jedním ze symbolů své země. Na  korunovaci v pařížské katedrále Notre-Dame si Napoleon spolu s císařovnou oblékli překrásné pláště zdobené zlatými výšivkami včel. Krátce po korunovaci ze všech praporů, pečetí a státních budov zmizely bourbonské květiny a jejich místo zaujaly Napoleonovy včely.

8. VČELÍ ZAJÍMAVOSTI

Aby vznikl jeden kilogram medu, musí včely navštívit několik milionů květů a uletět dohromady cca 150 000 kilometrů. Je to víceméně stejná vzdálenost, jako kdyby čtyřikrát obkroužily zeměkouli.

9. NEPŘÁTELÉ VČEL A MILOVNÍCI MEDU

Lidé nejsou jedinými milovníky medu. Jeho chutě si cení také mnoho zvířat, např. Ropucha, mývalové nebo sýkorky. Některá zvířata hledají v úlech ani ne tak potravu jako přístřeší. Občas se takto ke včelám stěhují např. mravenci a v zimě také myši a rejskové.

10. VČELÍ BODNUTÍ

Žihadla najdeme jenom u včelích samic, tedy matek a dělnic. Když včela zabodne žihadlo do kůže člověka, už jej nemůže vytáhnout. Spolu s žihadlem tam zůstane i část jejích vnitřností a včela krátce nato umře. Dle Guinnessovy knihy rekordů největší počet bodnutí přežil Johannes Relleke z Rhodesie. Po útoku divokých včel mu vytáhli 2443 žihadel

the-book-of-bees-kniha-vcel-piotr-socha-wojciech-grajkowski