Jak správně vybrat dudlík: silikon vs kaučuk (latex)

Chystáte se koupit dudlík pro vaše miminko úplně poprvé? Dobrá zpráva je, že výběr je skutečně široký, mnohdy možná až moc, a tak řada maminek tápe při jejich výběru. Předem je take třeba říct že každé děťátko je jiné a proto je k výběru dudlíku přistupovat individuálně. Může se vám klidně stát že vase miminko bude dudlík odmítat, proto je vhodné nekupovat zbytečně velké zásoby předem.

Abychom vám rozhodování trochu usnadnili, dali jsme dohromady klíčové věci, které při hledání ideálního dudlíku vzít v úvahu. U nás na Simply Kids najdete dudlíky od dánských FRIGG a Liewood.

Materiál

Prvním kritériem je materiál, z něhož je dudlík vyroben. Na trhu najdete dudlíky latexové (neboli kaučukové) a silikonové. Každý materiál má své výhody a nevýhody, takže co byste si měli vybrat?

Dudlík z přírodního kaučuku

Přírodní kaučuk, známý také jako latex, pochází z kaučukovníku a je zcela přírodním zdrojem. Jeho šťáva neboli latexové mléko se zpracovává a používá k výrobě dudlíků, dá se tedy říct, že je to na rozdíl od silikonu přírodní látka. Kaučukové dudlíky jsou měkké a poddajné a nejsnáze je poznáte podle jejich žlutohnědé barvy, ale také se díky měkkosti rychleji opotřebují. U některých dětí se může vyskytnout také alergii na latex. Latexové dudlíky postupně matní, žloutnou až hnědnou a také časem mírně tvrdnou, až po delší době zcela zteří.

Dudlík vyrobený z lékařsky certifikovaného silikonu, který neobsahuje žádné nebezpečné složky.

Nejčistší dostupný druh silikonu je lékařský, který je produktem průmyslové výroby. Tato čistá forma silikonu se používá v potravinářském i farmaceutickém průmyslu, protože neobsahuje toxiny. Jednou z hlavních výhod silikonu je, že neobsahuje materiály, jako jsou BPA, PVC a ftaláty. Kromě toho má hladký povrch a je průhledný a čirý. Silikonové dudlíky mají vyšší odolnost vůči vysokým teplotám, zachovávají si lépe tvar, barevnou stálost a vykazují delší životnost.

Firma FRIGG navíc představuje silikonové dudlíky FRIGG s jedinečnou strukturou SilkySoft™. To znamená, že povrch dudlíku z lékařského silikonu SilkySoft™ je ještě měkčí, čímž se snižuje pravděpodobnost, že by děti měly namáhanou hlavu nebo čelist. Měkkost silikonu je výhodná pro dětské patro a dásně, protože děti spíše přijmou dudlík s hladkým povrchem než s drsným.

Různé materiály = různé vlastnosti

Jak jsme již uvedli, každý materiál má své výhody a nevýhody a při výběru dudlíku je důležité jim porozumět.

Přírodní kaučuk a silikon jsou 2 velmi odlišné materiály s různou pevností a kvalitou. Hlavní rozdíly mezi nimi jsou:

Ochrana

Klíčovou prioritou a účelem dudlíků FRIGG je zajistit pohodu miminku a zajistit, aby přechod mezi dudlíkem a matčiným prsem byl pro miminko co nejpřirozenější. Aby dítě snáze přešlo mezi dudlíkem a maminčiným prsem, mnoho rodičů volí nejprve dudlík z přírodního kaučuku. Tento materiál je měkčí a pružnější, bližší pokožce a prsu než silikon.

Reakce na alergeny

Termín "alergie" se často používá pro označení přecitlivělosti jedince na určité látky nebo alergeny. Tyto reakce, které se pohybují od mírných až po závažné, jsou způsobeny tím, že imunitní systém těla chybně identifikuje alergen jako hrozbu. Příznaky alergie mohou zahrnovat kýchání, kašel, svědění očí a v závažnějších případech anafylaxi.

FRIGG dudlíky z lékařského silikonu jsou nejlepší volbou, pokud má dítě alergii na latex. Silikon je z těchto dvou materiálů nejhygieničtější a nejhypoalergennější.

Vůně a chuť

Vůně silikonu je neutrální, zatímco přírodní kaučuk má výraznější vůni. Každé dítě má jiné preference, pokud jde o vůni.

Trvanlivost

Ve srovnání se silikonem je přírodní kaučuk pružnější, elastiřtější a je méně pravděpodobné, že ho malé dětské zoubky rozkouší na menší kousky. Silikonové dudlíky mají navíc díky své odolnosti obvykle delší životnost, zatímco přírodní kaučuk nemusí obstát ve zkoušce časem a postupně se přetváří, zatímco silikonové dudlíky si zachovávají svůj tvar.

Skladování

Světlo a teplo mohou přírodnímu kaučuku škodit, zatímco silikon je vůči vlivům prostředí tolerantnější. Abyste zajistili dlouhou životnost dudlíků z přírodního kaučuku, dbejte na to, abyste je skladovali na tmavém a suchém místě a při teplotě odpovídající běžné teplotě v místnosti. Nenechávejte je na místě, kde by mohly být vystaveny přímému slunečnímu záření nebo jiným zdrojům světla.

Čištění

U dětí je hygiena nesmírně důležitá, a to včetně pravidelného čištění dudlíků. V tomto případě je silikon vhodnějším materiálem než přírodní kaučuk, protože má hladší povrch a není tak pravděpodobné, že bude přitahovat nečistoty. Navíc díky své tepelné odolnosti se dudlík nepoškodí při časté sterilizaci, která je nutná pro správnou hygienu.

Tvar dudlíku

Ortodontický nebo občas také označovaný jako anatomický tvar obvykle poznáte tak, že je konec savičky mírně zkošený - tím je podle odborníků dosaženo správné polohy jazyka během sání. Konstrukce takových dudlíků podporuje správný vývoj dutiny ústní, zamezuje vzniku ortodontických vad, deformaci čelisti a podporuje správný růst tvářových svalů. Dále už je to opět na preferencích dítěte - co mu nejlépe padne do pusinky. Některé dudlíky kopírují tvar matčiny bradavky při kojení, jiné mají třeba air systém díky kterému z dudlíku uniká vzduch a dítě ho pak zbytečně nepolyká, čímž předcházíme bolestem bříška.

Nicméně při běžném, spíše sporadickém používání dudlíku je vliv jeho tvaru na vývoj dítěte minimální. Pouze při velmi intenzivním používání má dudlík skutečně vliv na tvar a posazení kostí a zubů. Takto intenzivní používání se ale rozhodně nedoporučuje z ortodontických i z psychologických důvodů.

Velikost dudlíku

S velikostí si nemusíte dlouze lámat hlavu, na každém dudlíku je uvedeno věkové rozpětí.

  • 0–6 měsíce věku dítěte
  • 6–18 měsíců věku dítěte
  • 18 měsíců věku dítěte a výše

Dudlíky se zvětšují s tím, jak rostou děti a společně s tím i jejich ústní dutina. Výběrem správné velikosti předejdeme zdravotním problémům jako je např. deformace patra.

Závěrem

Nezapomeňte, že každé dítě je jedinečné.

Teď již víme, jak správný dudlík vybrat a že přírodní kaučuk i silikon mají své výhody i nevýhody. Lidé mohou mít různé názory na to, který z nich je lepší nebo zdravější. V konečném důsledku má každé dítě jiné preference a samo se rozhodne, kterému materiálu dá přednost.

Zajímavost: Všimli jste si čtyř malých šikmých čar uvnitř udlíků FRIGG?

Někteří z vás se možná ptají, zda jsou čáry na savičce známkou vady, a odpověď zní NE. Čáry jsou jednoduše charakteristickým znakem konstrukce. Dánská značka FRIGG se snaží, aby jejich dudlíky na trhu vynikaly, a to se týká i designu dudlíku.

A co k dudlíku ještě pořídit?

K dudlíku můžete přikoupit klip na dudlík, který zabrání v upadnutí nebo ztracení dudlíku.. Další možností je pouzdro na dudlíky, skvělý pomocník na cestách.

×

Splátková kalkulačka ESSOX