Mami, tati, poslouchejte…Díl 2. Domov - Carson Ellisová

Čtete rádi dětem? My ano, i když v poslední době čtou radši ony nám:) A zjistili jsme, že je na knížkách upoutají úplně jiné informace, než nás. Další knížkou, která je plná překvapení je Domov od Carson Ellisové. Na první pohled upoutají krásné ilustrace, kniha ale vybízí k dalšímu zkoumání a zavede vás do všech koutů světa.

kn_269_1488296548_domov-obalka-web

Každý máme o svém domově jinou představu, ale jak bydlí např. keňský kovář, japonský byznysmen nebo norský bůh jsme se dozvěděli až v knížce Domov.

Stále nás překvapuje, co v knížce objevujeme nového. Po prvním prolistování jsme si přečetli, jaké domovy na světě existují, s dětmi jsme si vyprávěli o tom, co byla bájná Atlantida nebo proč někdo žije v autobuse. Každá ilustrace je doplněna větou, která nás zavede do hluboké konverzace s dětmi. Proto čtení této knížky většinou končí debatou o tématu, které s každým obrázkem přichází.

i_408_1490626919_4

Vybrali jsme pro vás stránky, které nás zaujaly nejvíce a ke kterým se rádi vracíme. 

Včelí domovy. Domovy v dutinách stromů.

Jak bydlí včely a jak je jejich domov uspořádaný jsme se dočetly v knize Včely, kterou jsme vám představili s dětmi v minulém blogu. Díky tomu se stalo téma včel zajímavým jak pro děti, tak pro nás. K obrázku děti pokládaly spoustu otázek, např. kde je královna, jak se tam všechny vejdou a mají v úlu své pokojíčky?

Pod úlem stojí postava starého myšáka, jeho obydlí je zasazeno do dutiny stromu. Děti zajímalo, kde všude můžou myši bydlet, jestli jim není zima a co vlastně taková myš celou zimu jí.

i_405_1490626879_domov1

Velkým tématem byl domov japonského byznysmena. Děti zaujala architektura domu, materiál, ze kterého je dům postavený, interiér, ale i barvy, které jsou pro Japonsko typické...

i_407_1490626904_3

Musíme se přiznat, kniha Domov nadchla i nás rodiče. Nejen díky ilustracím vypracovaným do detailu jsme se zamysleli nad věcmi, které jsou pro nás samozřejmostí a už ani nezkoumáme, proč tomu tak je.

A jaké knížky čtete svým dětem vy? Podělte se s námi o novinky nebo stálice vaší knihovny na našem facebooku https://www.facebook.com/simplykids.cz/ nebo na instagramu pod hashtagem #simplykids365, rádi se necháme inspirovat!!! Děkujeme