Jak vybrat správný dětský plavecký kruh nebo vestu: Kompletní průvodce pro bezpečné vodní radovánky

Voda je zdrojem života, ale pro nezkušené plavce, zejména pro děti, může být také zdrojem nebezpečí. Každý rodič touží po tom, aby jeho dítě zažívalo radost a zábavu při vodních hrátkách, ať už na výletech u moře, na plaveckém bazénu, nebo jen tak při letních radovánkách ve vodním světě. Avšak s vodní zábavou ruku v ruce musí jít i zvýšená opatrnost a především zabezpečení bezpečnosti našich nejmenších.

Statistiky úrazů dětí ve vodě jsou alarmující. Podle zpráv Světové zdravotnické organizace je utonutí druhou nejčastější příčinou úmrtí u dětí ve věku od 1 do 14 let na celém světě. Jen v samotných Spojených státech amerických dochází k přibližně 1000 případům utonutí dětí každý rok. Mnoho z těchto tragédií by se dalo předejít právě použitím správných plaveckých pomůcek.

Správný dětský plavecký kruh nebo vesta není jen dalším veselým doplňkem s oblíbeným filmovým hrdinou. Je to záchranný kruh, který může v rozhodujících chvílích zachránit život. Vybírat tedy musíme s rozmyslem a předvídavostí. Tato volba by měla být stejně pečlivá jako výběr dětské autosedačky.

Untitled design_2

1. Rozdíly mezi plaveckými kruhy a vestami: 

Při výběru plavecké pomůcky pro děti je klíčové pochopit rozdíly mezi plaveckými kruhy a vestami. Každý z těchto typů má své specifické vlastnosti, výhody a situace, pro které je nejvhodnější. 

  • Definice a základní rozdělení

Plavecký kruh je plavecká pomůcka, obvykle vyrobená z nafukovacího materiálu, která se nasazuje kolem těla dítěte, převážně v oblasti pasu. Tento kruh umožňuje dítěti volně plavat a zároveň poskytuje určitou míru podpory a stability ve vodě.

Plavecká vesta, na druhé straně, je vesta, která se obléká přes trup dítěte. Vesty bývají vyrobeny z pěnového materiálu nebo jsou nafukovací, a zajišťují vyšší úroveň bezpečnosti tím, že udržují dítě ve vzpřímené pozici ve vodě, což přispívá k lepší kontrole nad dýcháním a pohyby.

  • Přehled různých typů

Plavecké kruhy se dělí na několik typů, od jednoduchých nafukovacích modelů až po kruhy s různými motivy a doplňky, které jsou navrženy tak, aby zaujaly dětské uživatele. Nafukovací kruhy jsou oblíbené pro svou lehkost a snadnou skladovatelnost.

Plavecké vesty se také různí podle materiálu a designu. Pěnové vesty jsou vyrobeny z pevného pěnového materiálu, který poskytuje konzistentní podporu ve vodě. Nafukovací vesty mohou nabízet nastavitelnou úroveň vztlaku a jsou často vybaveny pískacími nebo svítícími prvky pro zvýšení bezpečnosti a zábavy.

  • Výhody a nevýhody každého typu
Untitled (756 x 504 px) (1)

Plavecký kruh:

Plavecký kruh je skvělá volba pro děti, které jsou již pohodlné ve vodě a potřebují jen mírnou podporu. Poskytuje dítěti svobodu pohybu a umožňuje mu snadno se učit základní plavecké dovednosti. Na druhou stranu, nafukovací kruhy mohou být méně stabilní a jejich vztlak nemusí být vždy rovnoměrně rozložen, což může způsobit překlopení.

Untitled (756 x 504 px)

Plavecká vesta:

Plavecká vesta je ideální volbou pro začínající plavce nebo pro děti, které se ve vodě cítí méně jistě. Vesta poskytuje zvýšenou bezpečnost, udržuje dítě ve vertikální pozici a pomáhá předcházet polykání vody. Pěnové vesty nabízí stabilní vztlak, ale mohou být o něco těžší a méně pohodlné. Nafukovací vesty jsou lehčí, ale vyžadují pravidelné kontroly na přítomnost prasklin nebo děr.

  • Kdy je vhodnější kruh a kdy vesta

Volba mezi kruhem a vestou by měla záviset na úrovni pohodlí dítěte ve vodě, jeho věku a plaveckých schopnostech. Pro úplné začátečníky nebo velmi malé děti je často bezpečnější volbou plavecká vesta, která nabízí více podpory a bezpečnosti. Jakmile si dítě osvojí základní dovednosti a cítí se ve vodě více sebejistě, může přejít na používání plaveckého kruhu, který podporuje rozvoj plaveckých schopností a nabízí větší svobodu pohybu.

Untitled design (1)

2. Jak vybrat správnou velikost a materiál: 

Výběr správného plaveckého kruhu nebo vesty pro vaše děti je klíčový krok k zajištění jejich bezpečnosti a pohodlí při vodních radovánkách. Dva hlavní aspekty, které je potřeba vzít v úvahu, jsou velikost a materiál.

Velikost:

Správná velikost plaveckého kruhu nebo vesty je zásadní. Příliš malá vesta nebo kruh může dítěti škrtit nebo být nepohodlný, zatímco příliš velká může zase ztratit svoji funkčnost a dítě nepodrží správně na vodní hladině. Abychom zvolili ideální velikost, je potřeba správně změřit dítě. Měření by mělo zahrnovat obvod hrudníku a hmotnost dítěte. Tato data následně porovnáme s tabulkou velikostí, kterou obvykle poskytuje výrobce. Většina plaveckých pomůcek je rozdělena do kategorií podle věku a váhy dítěte, což usnadňuje výběr.

Tabulka velikostí:

Tabulky velikostí se mohou mírně lišit v závislosti na konkrétní značce nebo typu vesty/kruhu. Obecně platí, že pro kojence a batolata (do 15 kg) jsou k dispozici speciální plavecké pomůcky s bezpečnostními prvky, jako jsou například podpůrné pásky mezi nohama. Pro starší děti je důležité vybírat na základě hmotnosti a obvodu hrudníku, aby byla zajištěna správná flotace a pohodlí.

Materiál:

Pokud jde o materiály, na trhu najdeme širokou škálu možností, které mají různé vlastnosti:

  • Neopren je velmi populární volba díky své odolnosti a schopnosti udržet teplotu těla. Je ideální pro chladnější vody a nabízí vysokou míru pohodlí a pružnosti.
  • Nylon je lehký a rychleschnoucí materiál, který je často používán pro výrobu plaveckých vest. Nylonové vesty jsou obvykle cenově dostupnější a dobře se hodí pro občasné použití ve vodě.
  • PVC je materiál, který je často používán pro nafukovací plavecké kruhy. Je voděodolný a má dlouhou životnost, ale může být méně pohodlný ve srovnání s neoprenem nebo nylonem.
  • Speciální úpravy materiálů: Někteří výrobci nabízejí materiály s UV ochranou, které chrání dětskou kůži před škodlivými slunečními paprsky. Hypoalergenní materiály jsou zase vhodnou volbou pro děti s citlivou kůží nebo alergiemi.

Při výběru správného materiálu je třeba vzít v úvahu, jak často a v jakém prostředí bude dětská plavecká pomůcka používána. Pro pravidelné použití ve slané vodě může být vhodnější odolnější materiál, zatímco pro občasné koupání v bazénu postačí i lehčí a méně robustní materiál.

Výběr správné velikosti a materiálu pro dětský plavecký kruh nebo vestu zajistí, že vaše dítě bude nejen v bezpečí, ale také si vodní radovánky užije s maximálním pohodlím.

3. Bezpečnostní standardy a certifikace:

Bezpečnostní standardy a certifikace jsou klíčové aspekty při výběru jakéhokoli vybavení určeného pro děti, a to obzvláště v případě plaveckých pomůcek jako jsou kruhy a vesty. Tyto produkty by měly být nejen pohodlné a funkční, ale především maximálně bezpečné. V této části se podrobněji podíváme na to, jaké bezpečnostní certifikace by plavecké pomůcky měly mít a proč je důležité, aby produkty tyto certifikace skutečně držely.

Přehled regulací a certifikací

V Evropské unii musí všechny výrobky určené pro děti splňovat přísné bezpečnostní normy, které jsou stanoveny za účelem ochrany zdraví a bezpečnosti dětí. Pro plavecké pomůcky, jako jsou plavecké kruhy a vesty, jsou klíčové následující certifikáty:

  • CE značení - Toto značení potvrzuje, že produkt splňuje všechny legislativní požadavky EU pro zdraví, bezpečnost a ochranu životního prostředí. Přítomnost CE značky na plavecké pomůcce ukazuje, že výrobce deklaruje shodu s všemi relevantními evropskými směrnicemi.
  • EN 13138 - Tato norma specifikuje bezpečnostní požadavky a testovací metody pro plavecké pomůcky pro učení plavání. Zahrnuje různé typy plaveckých pomůcek a pomáhá zajistit, že jsou bezpečné a účinné pro učení plavání dětí. 

Důležitost splnění těchto standardů

Splnění výše zmíněných standardů není jen právní požadavek, ale je to základní předpoklad pro zajištění bezpečnosti dětí ve vodě. Produkty, které nejsou certifikované, mohou představovat vážné riziko, jako je například nedostatečná plovací schopnost pomůcky, která může vést k utonutí nebo jiným nebezpečným situacím. Certifikované výrobky prošly řadou testů a inspekcí, které zajišťují jejich spolehlivost, odolnost a bezpečnostní vlastnosti.

Jak ověřit, že produkt splňuje evropské bezpečnostní normy

Ověření, že plavecký kruh nebo vesta splňuje evropské bezpečnostní normy, je relativně jednoduché a může výrazně snížit riziko nehody. Postupujte následovně:

  • Zkontrolujte etiketu a obal – Výrobci jsou povinni uvádět na výrobcích CE značení. Ujistěte se, že na plavecké pomůcce je tato značka jasně viditelná spolu s odkazem na normu EN 13138, pokud je to relevantní.
  • Vyhledejte dodatečné informace o výrobci – Mnoho výrobců poskytuje na svých webových stránkách detailní informace o tom, jaké testy a certifikace jejich produkty prošly.
  • Čtěte recenze a zkušenosti ostatních – Recenze zákazníků a hodnocení mohou poskytnout užitečné informace o tom, zda produkt v reálných podmínkách splňuje deklarované bezpečnostní standardy.

Pamatujte, že bezpečnost dětí by měla být vždy na prvním místě. I při použití certifikovaných plaveckých pomůcek by měly být děti pod dohledem dospělé osoby, aby se předešlo jakýmkoli nehodám. Vybráním správně certifikovaného výrobku a dodržením těchto zásad výrazně přispějete k bezpečnému a radostnému plavání vašich dětí. 

Untitled (756 x 504 px) (2)

Plavecké vesty:

Na našem eshopu naleznete široký výběr plaveckých vest od značky Liewood nebo Filibabba.

VÍCE
Untitled (756 x 504 px) (3)

Plavecké kruhy:

Široká nabídka klasických plaveckých kruhů až po se sedátkem pro ty nejmenší plaváčky.

VÍCE

Závěr

Vybírat plaveckou pomůcku pro vaše děti může být srovnatelné s výběrem prvního bezpečného pelíšku. Chcete, aby bylo místo nejen pohodlné, ale především bezpečné. Ať už jste se rozhodli pro plavecký kruh či vestu, klíčové je zvážit několik zásadních aspektů, které zajistí, že vaše dítě bude ve vodě v bezpečí a zároveň si užije spoustu zábavy.

Především je důležité vybrat pomůcku odpovídající věku a váze vašeho dítěte. Nepodceňujte význam správné velikosti a nosnosti, které mohou zásadně ovlivnit bezpečnost a pohodlí dítěte ve vodě. Dále je klíčové zkontrolovat, zda produkt splňuje všechny normy a má potřebné certifikace. Tyto znaky jsou zárukou, že plavecká pomůcka prošla důkladnými testy a je schválena pro použití v EU.

Materiál, ze kterého je plavecká pomůcka vyrobena, by měl být odolný a současně příjemný na dotek, aby nedocházelo k podráždění citlivé dětské pokožky. Bezpečnostní prvky, jako jsou zapínání, zámky a poutka, by měly být snadno ovladatelné, ale zároveň dostatečně zabezpečené, aby se dítě samo nevymklo z bezpečí.

Závěrečný apel na důležitost výběru kvalitní plavecké pomůcky by neměl být brán na lehkou váhu. Jedná se o investici do bezpečnosti vašeho dítěte. Stejně jako pečlivě vybíráte autosedačku či cyklistickou helmu, s takovou pečlivostí by měl být vybrán i plavecký kruh nebo vesta. Vždy si přečtěte hodnocení a recenze jiných rodičů, kteří daný produkt již testovali, a nebojte se položit otázky prodejci či výrobci, pokud máte jakékoli pochybnosti.

Jako rodič je vaše role nezastupitelná i při samotném používání plavecké pomůcky. Nezapomeňte, že žádná plavecká pomůcka nenahrazuje dohled dospělého. Vždy sledujte své děti, když jsou ve vodě, i když používají plavecké kruhy nebo vesty. Dětská radost z vodních hrátek je nesmírně nakažlivá a kouzelná, ale bezpečnost by měla být vždy na prvním místě.

×

Splátková kalkulačka ESSOX